default-logo
Amit minden Izlandra utazónak tudnia kell. A teljesség igényével összeszedtük a legfontosabb információkat, de ha valamit nem találsz, akkor ne habozz kérdezni az elérhetőségeken. Kapcsolat

Milyen az időjárás Izlandon? Milyen ruházat szükséges?

Izlandon az időjárás minden időszakban kiszámíthatatlan. Szinte mindig fúj a szél, és a csapadéknak sokféle formájával találkozhat az ember, pláne egy körút során, ahol az északi területek lényegesebben hidegebbek. Ezért mindenképpen ajánlott az alábbiakkal készülni: meleg ruházat, vastag kabát és meleg alsó ruházat vízhatlan kabát, esőkabát (nem csak a csapadék miatt, hanem a sok vízesés és tengerparti helyszín miatt) vagy softshell kabát (vízlepergető-szélálló) strapabíró cipő, túracipő (nem fogunk sokat gyalogolni, de a terepviszonyok az autón kívül megkövetelik a túracipőt) sapka, sál és kesztyű is hasznos lehet, a hidegérzet az állandó szél miatt sokkal nagyobb (ha 6-8 fok van, a szél és a levegő tisztasága miatt szinte mínusznak érezzük). Tiszta időben a napszemüveg is hasznos, a levegő tisztasága maitt sokkal erősebb a napfény hölgyeknek arc- és kézkrém javasolt a termálfürdéshez fürdőruha

Milyen fizetőeszközök és módok vannak?

Izlandon nagyon fejlett a bankkártyás rendszer, ezért szinte mindenhol (még a fizetős nyilvános vécékben is, vagy a kikötői hotdog-osnál is) elfogadnak dombornyomott bankkártyát. VISA és Mastercard, Amex. Aki készpénzzel kíván költeni, nekik EURO-t javaslunk hozni és a reptéren átváltani Izlandi Koronára (ISK). Átváltani nem feltételnül kell, de javasolt. Mindenhol elfogadják az EURO-t de ISK-ban adnak vissza. Jelenlegi árfolyamon 2,2 magyar forint 1 Izlandi korona (ISK), tehát kb. mindent kettővel kell megszorozni. Izland drága hely, még európai viszonylatban is kiemelkedően, az élelmiszerek, általános szolgáltatások, alkohol termékek a magyar árakhoz viszonyitva 3-4x-es árúak- Alkoholt csak alkoholboltokban lehet kapni, amik csak pár órára vannak nyitva. Izland nem EU tag, így nem vonatkoznak rá az uniós vámszabályok, ezért amikor vásároltok majd szuvenírt, ajándékot, könyvet a boltban ne felejtsétek el kérni számlát róla, mert 6000ISK vásárlás fölött a reptéren utazás előtt visszaigényelhetitek a termék ÁFÁ-ját (kb. 15%)

Mikor van északi fény?

Északi (Sarki) fény mindig van, csak leginkább a téli időszakban (otóbertől márciusig) látható, mert nyáron a napos órák száma igen nagy, a nap szinte nem is megy le éjjel. A nyári időszakban a napfelkelte kb hajnali 4-5 órakor van és még este 11 kor is világos van. A válasz az hogy északi fény észlelésére nagyon kicsi az esély (nagyon erős naptevékenység kellene hozzá)

Beutazási feltételek

Érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal. Kérjük, még most ellenőrizzétek.

Diplomáciai képviselet

Izlandon nincs magyar nagykövetség. A tiszteletbeli konzul Szklenár-Kalló Krisztina; címe: 109 Reykjavik, Izland Brekkuseli 22, e-mail címe: szklenar@internet.is. Ha helyben szeretnénk személyes segítséget, bármelyik Európai Uniós tagállam képviseletéhez fordulhatunk.

Időeltolódás

A nyári időszámítás alatt -2 óra, a téli időszámítás alatt -1 óra (pl. amikor nyáron Budapesten dél van, Izlandon délelőtt 10 óra)

Közbiztonság

Még a skandináv viszonyokhoz képest is kiemelkedően jó a közbiztonság. Mindössze a szokásos elővigyázatosságra van szükség.

Orvosi ellátás

A magyar társadalombiztosítással rendelkező utazók ugyanolyan feltétellel jogosultak igénybe venni a helyi egészségügyi szolgáltatásokat, mint az izlandi állampolgárok. Ehhez az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) megyei irodájában lehet kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel, TAJ-számmal, munkáltatói-, nyugdíjas- vagy diákigazolással. Az egészségügyi ellátásért változó mértékű önrészt kell fizetni. Célszerű külön baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást is kötni, amely bizonyos esetekben önrész nélküli ellátást tehet lehetővé, illetve amely az egészségügyi ellátás mellett egyéb károkra is fedezetet nyújt.

Konnektor-csatlakozó

A Magyarországon is használt konnektor aljzat, átalakító nem kell